“Imagine scouting like a language” – kuvittele partio kielenä, jota kaikki puhuvat. Puhumme eri kieliä ja murteita, mutta silti ideat ja arvot ovat samoja riippumatta kotimaastamme. Näin ystäväni Saoirse Irlannista kiteytti kansainvälisen partion. Pidän vertauskuvasta: partio on kansainvälinen liike, ja vaikka partiota toteutetaan eri tavoin eri maissa, pohjalla on Baden-Powellin ajatus paremmasta maailmasta. 

Kuva: Ella MacLeod


Joku saattaa ajatella, että
KV-partiota pääsee kokemaan vain maailmanjamboreilla ja muilla isoilla kansainvälisillä leireillä. Itse ajattelen eri tavalla: joka kerta, kun laitan huivin kaulaan, oli se sitten oman lippukunnan, Suomen Partiolaisten tai vaikka Kanadan partiolaisten, olen osa kansainvälistä noin 50 miljoonan partiolaisen liikettä. Emme ehkä ajattele koloiltaa vetäessämme sudenpentujen aktiviteettien olevan kansainvälisiä, mutta yllättävän usein samanlaisia leikkejä leikitään myös toisella puolella maailmaa. Harva harrastus tarjoaa näin laajaa kansainvälistä yhteisöä.  

Olen onnekas, kun olen saanut matkustaa partion takia ympäri maailmaa ja tavata paljon partiolaisia. Kuitenkin partioajatusmaailmaani muuttamiseen vaadittiin vain yksi tapahtuma. Vuonna 2009 lippukuntamme kesäleirillä vieraili ranskalainen samoajaryhmä, ja tämä oli ensimmäinen kokemukseni KV-partiosta. Yhdessä vietettyjen päivien aikana tajusin, kuinka onnekkaita olemmekaan kuuluessamme kansainväliseen liikkeeseen ja kuinka paljon voimme oppia toisiltamme. Tämä kohtaaminen oli hetki, jolloin KV-partiokärpänen puri minua oikein kovaa.  

Seuraavan kerran kun laitat huivin kaulaan, mieti hetki, mitä joku toinen partiolainen juuri sillä hetkellä tekee jossain päin maailmaa huivi kaulassa. Jos innostut KV-partiosta, voit esimerkiksi pyytää seuraavaan koloiltaan ulkomaalaisen partiolaisen kertomaan oman maansa partiosta. Apua tähän saa muun muassa Facebookin Guides and Scouts visiting Finland -ryhmästä, johon kuuluu esimerkiksi Suomessa opiskeluvaihdossa olevia ulkomaalaisia partiolaisia. Voit myös pyytää apua kontaktointiin piirin KV-toimikunnalta. Et uskokaan, miten vain yksi kohtaaminen voi muuttaa sinua.  

Puhutaan siis yhdessä samaa partiokieltä ja ollaan ylpeitä siitä, että meillä on maailmanlaajuinen partioperhe. 

Reetta Grönlund, Maahiset, on Suomen Partiolaisten KV-valtuutettu, joka innostuu partiossa vanhojen sekä uusien ystävien tapaamisesta. Tällä viikolla (25.3.–31.3.2019) Reetta kertoo myös Suomen Partiolaisten hallituksen eli Knoppivartion Instagram-tilin (@partiohallitus) stooreissa vapaaehtoistyöstään ja elämästään KV-valtuutettuna: www.instagram.com/partiohallitus.

Reetan kolumni on julkaistu Hepussa 1/2019. Lue näköislehti Issuussa issuu.com/heppu.

Kuvat vasemmalta: Pauli Engblom, Reetta Grönlund, Rita Osório.