Teksti: Milla Muhonen
Kuvat: Ossi Hokkanen

Viime viikonloppuna Uudenmaan partiopiirin Samoaja2XH-tapahtumassa tehtiin monenlaista. Teemana oli kansainvälisyys, ja se näkyi muun muassa tapahtuman ruokalistalla. Osallistujat pääsivät toiveidensa mukaisiin ohjelmiin, esimerkiksi karaokeen, geokätköilemään ja pelaamaan sekä lauta- että videopelejä. 

Lauantai käynnistettiin lipunnostolla ja ruokailulla. Sen jälkeen oltiin valmiita varsinaiseen päiväohjelmaan.

Aamupäivällä pidettiin muun muassa minikokoiset partiotaitokisat, joissa päästiin askartelemaan pulmapeli, muistelemaan Finlandia-hymniä ja solmuja, selvittämään toinen toistaan kummallisempia faktoja netin syövereistä sekä testaamaan taitoja tarkkuudessa ja hiustenlaitossa.

Muita ohjelmapisteitä olivat lauta- ja videopelit, piparien leivonta ja koristelu sekä geokätköily. Ohjelmien tiimellyksessä nälkä oli hiipinyt osallistujien keskuuteen, joten ohjelmien välissä myös syötiin.

Viimeisessä päiväohjelmassa päästiin taas aiempien pisteiden pariin, mutta niiden lisäksi osallistujat pääsivät myös spahan laittamaan kynnet ja hiukset koreiksi.

Päiväohjelmien jälkeen kello näytti jo 20.00, joten oli illallisen ja iltanuotion suunnittelun aika. Tuntia myöhemmin iltanuotiolla nähtiin sketsi sekä leikittiin ja laulettiin perinteiseen tapaan.

Yöllä purettiin energiaa pomppien bileissä ja juosten metsässä

Kymmenen aikoihin koitti iltabileet. Monet olivat pukeutuneet teeman mukaisesti värikkäisiin asuihin ympäri maailmaa. Tunnelmaa ylläpiti DJ New Dimension.

Bileiden jälkeen nälkäiset vatsat täyttyivät hodareilla ja oli aika saunoa. Avantoa käytettiin aktiivisesti. Samaan aikaan alakerrassa pyöri elokuva. Yötä vietettiin muun muassa pelaten korttia ja laulaen karaokea. Halukkaat pääsivät myös nukkumaan.

Jottei tunnelma olisi käynyt väsyneeksi, aamuneljältä starttasi yösuunnistus. Heti perään oli mahdollisuus palata metsään lipunryöstön merkeissä. Henkinauhat irtoilivat ja liput löytyivät vauhdikkaassa pelissä.

Aamunkoitteessa kömmittiin ylös sängyistä, jos nukkumaan oli edes päästy

Kaiken sateisessa metsässä rämpimisen jälkeen pääsimme syömään englantilaista aamiaista. Lopuksi pakkasimme tavarat ja siivosimme tilat yhteisvoimin.

Lähtöglögien ja -pipareiden jälkeen koitti viikonlopun haastavin osuus: Kävely tavaroiden kanssa luistinradaksi muuttunutta tietä pitkin kyytien luo. Tästäkin selvittiin ehjin nahoin ja kaikki pääsivät kotiin.

Tapahtuman suunnittelu alkoi jo kesällä

Tapahtuman johtaja Alpi Jokinen Kirkkonummen Metsänkävijöistä on myös Uudenmaan Partiopiirin ohjelmaministeri.

“Tapahtumaa on suunnitellut kuusihenkinen ydinryhmä loppukesästä alkaen. Suunnittelussa otettiin vaikutteita jo edellisen vuoden Samoaja28H:n loppupalaverista, milloin käytännössä värvättiin jo osa tekijöistä. Tehokas suunnittelu alkoi lokakuussa”, kuvailee Alpi suunnitteluprosessia.

Alpi on ollut aiemmin johtamassa ja tekemässä muiden ikäkausien suuria tapahtumia. “Olin 28H:ssa nopean pestin tekijänä, rastimies ja yleisapu lauantai-iltapäivänä.”

“Välillä tuntuu, että samoajien ohjelmasta on haastavaa tehdä partion tuntuista, koska ohjelma jää helposti vain hengailuksi”, Alpi pohtii. “Nuoremmat innostuvat herkemmin kaikesta. Vanhemmat taas tekevät mukana, vaikkeivat olisikaan niin innostuneita. Talvi ja turvallisuus taas ovat ikävimpiä rajoitteita samoajien kanssa toimiessa”, Alpi lisää.

Alpi kokoaa loppuun, että tapahtumassa tuli ennakoidusti haasteita vastaan, mutta hän on tyytyväinen kokonaisuuteen.