Johtajahuoltopaketit

Johtajahuolto, johtis, johtajakiva… Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Jokainen johtaja ansaitsee kiitosta ja huolenpitoa tekemästään vapaaehtoistyöstä. Johtajahuolto on tärkeä osa ryhmän yhteishenkeä ja auttaa jokaista jaksamaan pestissään. Pitkäikäisenkin lippukunnan johtajisto kaipaa joskus ryhmäyttävää toimintaa perinteisesti retkeillen tai uudella tavalla etäyhteyksin.

Johtajahuolto on johtajia varten. Hyvä vinkki on siis vaikka alkuun kysyä itse kohderyhmältä, mitä he haluaisivat tehdä. Johtajahuollosta vastaa usein johtokolmikko ja se voi lippukunnan tavoista riippuen olla joko pestijohtajan tai jonkun muun vastuualuetta. Apukäsiksi johtajakivaan voi kuitenkin kysyä vaikka vanhoja lippukunnan johtajia tai kannatusyhdistyksen väkeä. 

Johtajahuoltoa voi järjestää mielensä mukaan niin usein, kun haluaa. Ihannetilanteessa kuitenkin johtajisto saisi kiitoksen aina kevät ja syyskauden päätteeksi. Moni lippukunta järjestää johtajahuoltoa vuosikokouksien yhteydessä. Kahden tärkeän asian yhdistäminen motivoi johtajia osallistumaan ja mikäs sen parempaa, kuin hoitaa yhdistyksen asiat saunaillan yhteydessä tai kiipeilypuiston kahviossa! 

Johtajahuollossa tärkeintä on yhdessä tekeminen, yhteishengen vahvistaminen ja se, että jokainen johtaja kokee itsensä tervetulleeksi toimintaan. Ottakaa huomioon toimintaa suunnitellessanne, että se sopii juuri teidän johtajistollenne ja toimintaan on jokaisen halukkaan helppo tulla ja mukava osallistua iästä, sukupuolesta, terveydentilasta tai taloudellisesta tilanteesta huolimatta. 

Olemme koonneet johtajahuoltopaketin, joka taipuu monenlaisiin tarpeisiin. Nappaa vinkeistä parhaat päältä ja juuri teidän porukkaanne sopivat ideat. Jos lippukunnassanne ei ole aiemmin ollut tapana järjestää johtajahuoltoa, ota tästä haaste ja järjestäkää porukallenne jotain hauskaa yhdessä vielä tämän vuoden puolella! 

Virtuaalihuolto (kesto 1-2 tuntia, 0€-50€) 

Onko lippukuntanne käyttöön otettu uusia kokousmuotoja? Onko johtajistonne karannut kesänviettoon ympäri Suomea tai tuntuuko ettei yhteistä viikonloppua tunnu löytyvät johtajahuoltoon? Johtajahuoltoa voi toteuttaa myös etänä ja verkossa! Kutsukaa koolle johtajiston virtuaalikokous ja järjestäkää mukavaa puuhaa muutamaksi tunniksi. Jos kisailussa on tarvetta toimia pienryhmissä, voi aina virtuaalikokouksen rinnalle luoda lisää kokouksia, joita joukkueet voivat käyttää. Kisan voittajille voi ostaa pienet palkinnot ja postittaa ne jälkikäteen.  

Tietovisa. Etänä toimii hyvin vanhana klassikkona tietovisa! Kysymysten vastaukset voi toimittaa visaisännälle viestinä aina kysymyksen jälkeen. Tietovisan aiheena voi olla partio, oma lippukunta tai vaikka kotikunta.  

Googletuskisa. Googletus- tai tiedonetsintä kisa toimii yksilötehtävänä tai ryhmässä. Kisaisäntä laatii ennen kisaa listan kysymyksistä, jotka voi toimittaa kisailijoille samanaikaisesti, vaikka sähköpostilla. Kysymykset voivat olla tiukkaa faktaa kuten “kuinka pitkä on valovuosi?”, mutta kysymykset voivat liittyä myös lähikaupan aukioloaikoihin, juna-aikatauluihin tai Facebook-sivun tykkääjämääriin. Mihin ikinä Googlesta nyt voi löytää vastauksen! Kisa voidaan käydä oikeista vastauksista tai aikaa vastaan niin, että nopein joukkue voittaa. Oikeat vastaukset voi toimittaa kisaisännälle esimerkiksi sähköpostilla.  

Pantomiimi. Videoyhteys sopii täydellisesti pantomiimiin! Esittäjä voi itse keksiä selitettävän sanan tai kisanjohtaja voi antaa sanan. Selitettäville sanoille on kuitenkin hyvä antaa kategoria, jotta arvaaminen on hiukan helpompaa. Kategorioita voi olla vaikka työkalut, elokuvat, kaupungit, lippukunnan johtajat jne. Esittäjä voi pitää esityksen ajan kameran auki mutta jättää äänet pois. Arvaukset voi heittää viestillä tai videokokouksen chatissa 

Yhteinen iltanuotio. Myös virtuaalisesti voi nauttia iltanuotion hyvästä tunnelmasta ja yhteislaulusta! Sytyttäkää takka jonkun johtajanne kotona etäyhteyden välityksellä tai nauttikaa YouTuben 10 tunnin nuotiovideoista! Iltanuotiolle voi koostaa soittolistan lippukunnan perinteikkäistä nuotiolauluista ja moneen sanat löytyvät myös varmasti netistä. Etänä onnistuvat monet laululeikit ja kummitustarinat. Kokeilkaa rohkeasti! 

Lanit. Johtajiston kanssa pelailu yhdessä voi myös olla johtajiston yhteistä kivaa. Jos peli ei ole kaikille tuttu, ottakaa alkuun muutama opetushetki ja valitkaa peliksi joku sellainen, mihin ensikertalaisen on helppo päästä mukaan.  

Tapaaminen ulkona (1-3 tuntia, 50€-100€)

Johtajiston yhteinen tekeminen voi tapahtua rennosti yhtenä iltana lähipuistossa. Ulkona on mahdollisuus syödä ja vaikka pelailla yhdessä, mutta pitää silti turvavälit toisiin. Illassa voi olla ohjelmaa tai vaan rentoa yhdessä hengailua.  

Eväät tekevät retken! Lippukunta voi tarjota johtajistolle piknikin tai johtajat voivat ostaa itselleen omat eväät eväsbudjetilla, mitkä voi tilittää myöhemmin lippukunnalta. Eväissä on hyvä huomioida hyvä hygienia ja piknikille kannattaa hankkia yksittäispakattuja tuotteita tai evästä, mitä voi valita koskematta muiden ruokaan. Esimerkiksi pillimehut, kolmioleivät, pienet karkkipussit ja kuorelliset hedelmät sopivat tähän hyvin! 

Pihapelit Puistossa on helppo pelailla pihapelejä mölkystä kirkonrottaan! Pistäkää pystyyn mökkipeliklassikoiden turnaus mölkynpetangin ja saappaan heiton kanssa. Voitte myös kerrankin vajota sudarilaumanne tasolle ja leikkiä piilosta, hippaa ja piitä sydämenne kyllyydestä.  

Retki uimarannalle tai puutarhaan? Iltapäivän retken voi myös suunnata hyvällä kelillä uimarannalle tai kasvitieteelliseen puutarhaan. Kaupungissa voi myös tehdä hauskan nähtävyyskävelyn kiertämällä vaikka patsaita tai kuuluisia rakennuksia. 

Vinkit: Helsinkin puistot, Espoon puistot, Vantaan Puistot, Kotikaupunkipolut

Yhteinen retki (1-3 päivää 100-500€)

Johtajahuoltoa voi toteuttaa myös kokonaisen viikonlopun ajan! Voitte suunnitella yhteisen retken lähilaavulle tai luonnonpuistoon. Metsässä voi viettää vai yhden yön herkutellen spesiaalilla retkiruualla tai muutaman päivän luonnonpoluista nauttien.  

Kansallispuistot Pääkaupunkiseudun lähellä on useampikin kansallispuisto, joita kannattaa lähteä valloittamaan. Nuuksio, Sipoonkorpi, Tammisaaren saaristo ja 37 muuta puistoa löytyy täältä.

Laavupaikat. Laavut ja tulipaikat kätevästi kartalla 

Päpan kämpät. Retkeilyn tukikohdaksi voi myös varata kämpän ja tehdä päiväretkiä lähimaastoon! Kämpät löytyvät täältä.

Yhteinen tekeminen porukalla (1-3 tuntia, 100-600€)

Johtajistoporukalle löytyy myös huippupuuhaa muutamaksi tunniksi kaupunkiympäristöstä. Johtajahuolto voi olla partiomaista puuhaa, kuten retkeilyä, mutta toisinaan se voi olla myös vain mukavaa yhdessä tekemistä erilaisten aktiviteettien parissa 

Mukavaa puuhaa kaupungissa. Minigolf, Escape Room, keilaus, melonta, Sup-lautailu…

Jännitystä ja adrenaliinia Seikkailupuistot (Korkee, Zippy, Talma ski…), Huvipuistot (Linnanmäki, Särkänniemi…)

Pientä luksusta elämään. Johtajakiva voi olla jotain sellaista, mitä ei ikinä arjessa tulisi tehtyä! Varatkaa hotelliaamiainen ja saunatilat, ajelkaa limusiinilla tai käykää syömässä kolmen ruokalajin illallinen.  

Tekeminen, silloin kun kenellekin sopii (24 tuntia-30 vuorokautta, 0-100€)

Jos yhteistä aikaa ei tunnu löytyvän, voi johtajiston yhteinen tekeminen olla myös yhteishenkeä nostattavaa, vaikka se ei tapahtuisi samaan aikaan samassa paikkaa. Yhteinen tekeminen voi olla haasteita, tehtävälistoja tai vaikka bongaustehtäviä. Omat suoritukset voi vaikka lähettää kuvina johtajiston WhatsApp-ryhmään tai sille tarkoitettuun kanavaan. Suoritus aikaa voi olla viikonlopusta kuukauteen ja ohjeet suorittamiseen voi toimittaa osallistujille sähköisesti tai halutessaan postilla esimerkiksi pienen tsemppiherkun kera!  

Erilaiset haasteet. Erilaisia haasteita voi olla valokuvaushaasteet, tehtävälistat ja bongaustehtävät. Kuten “ota kuva kaikista lähialueesi kaupunkipyörätelineistä”, “lähetä viestiä vanhoille vartiolaisillesi ja kysy kuulumisia” tai “bongaa viisi erilaista luonnonkukkaa ja kuvaa ne”. Haasteita ja tehtäviä voi olla monenlaisia ja niistä voi raportoida valokuvaamalla, videoimalla tai ottamalla todistusaineistoa, kuten servietin torikahvilasta, missä kävi aamukahvilla ennen klo 07. Eri tehtävät voi myös halutessaan pisteyttää eriarvoisiksi, ja tietyn pistemäärän suoritettuaan lippukunta tarjoaa johtajalle esimerkiksi jäätelön. Helppoja 5-10 pisteen tehtäviä voi olla kotipiirissä suoritettavat tehtävät, vaikeita 30-50 pisteen tehtäviä taas esimerkiksi vierailu jossain tai muutaman tunnin vaativat suoritukset.  

Geokätköt. Kannusta lippukuntasi johtajia geokätköilemään! Geokätköt ovat hauska tapa liikkua lähimetsissä uudella tavalla. Lisää täältä.  

Actionbound-rata. Actionbound-rata on nettiin luotu tehtävärata esimerkiksi kolon lähiympäristöön. Rataa pystyy pelaamaan mobiilisovelluksen avulla. Lisää täältä.