Miten lippukuntaan kotiudutaan 

Uuden harrastuksen aloittaminen tarkoittaa samalla uusiin ihmisiin ja yhteisiin pelisääntöihin tutustumista. Nuorimmilla ikäkausilla tutustuminen sujuu yleensä lähes huomaamatta, muun ryhmän mukana kulkiessa. Johtajien on hyvä kuitenkin muistaa kertoa pitkin matkaa oman ryhmän ja lippukunnan tavoista, perinteistä ja säännöistä.  

Nuorten ja aikuisten kohdalla kotiutuminen vaatii yleensä enemmän tukea muulta johtajistolta, jotta myös uusin tulokas tuntee olonsa tervetulleeksi ja tuntee kuuluvansa porukkaan!  

Vinkkejä kotiutumisen helpottamiseen 

  • Sopikaa siitä, kuka lippukunnassa huolehtii siitä, että uudet nuoret ja aikuiset perehdytetään ja otetaan mukaan lippukunnan toimintaan sellaisina kuin ovat.
  • Tehkää lippukuntaan kotiutumisen malli. Vähimmillään se voi olla lista perehdytettävistä asioista, mutta siitä voi toki myös tehdä vaikka hauskan pelin.
  • Sopikaa, kenen tehtävänä on tukea  uutta partiolaista lippukuntaan kotiutumisessa.
  • Hyödyntäkää valmiita materiaaleja, kuten Aikuisena partioon -vihko
  • Opas lippukunnan johtajistolle on lippukunnan täydentämä valmis opas uudelle aikuiselle tai johtajaksi siirtyvälle nuorelle. Lataa tästä omalle koneellesi oma versio muokattavaksi teidän lippukunnalle sopivaksi.
  • Joku lippukunnan olemassa olevista aikuisista kannattaa nimetä huolehtimaan uusista, ja toimimana partiokummina. Partiokummi voi soitella etukäteen uusille, ja varmistaa, että he tietävät olennaiset asiat, osaavat pakata oikeat tarvikkeet ja saavat vastauksen mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Aikuisen partiokummin pestikuvaus on ehdotus siitä, mitä partiokummin pesti voi pitää sisällään. Pestiä voidaan soveltaa tarpeen mukaan.