Kesän jälkeen partio jatkuu taas! Olemme koonneet näille sivuille lippukuntien syksyn aloitusta tukevia asioita. Sivuilta löydät eväät toiminnansuunnitteluun, valmista ohjemateriaalia kotiin lähetettäväksi liittyen turvalliseen toimintaan, erilaisia johtajahuoltomalleja etäilystä viikonloppuretkiin ja valmiita julistepohjia ja somekuvia toiminnan markkinoimiseen.

Materiaalit löydät alasivuilta

Turvallinen partiotoiminta syksyllä 2020

Partiotoimintaa voidaan elokuun alusta lähtien toistaiseksi järjestää normaaliin tapaan, kunhan hygienia- ja turvallisuusohjeet huomioidaan erityisen tarkasti. Tämä ohjeistus perustuu Suomen Partiolaisten ohjeistukseen, josta voit lukea lisää partio.fi/korona. Ohjeistuksessa seurataan aktiivisesti valtioneuvoston ja viranomaisten ohjeistuksia ja suosituksia liittyen harrastustoiminnan järjestämiseen ja kokoontumiseen syksyllä 2020. Sivulle päivitetään aina ajankohtaisin tieto.  

Olemme koonneet vinkkejä partiotoiminnan toteuttamiseen hygienia- ja turvallisuusohjeet huomioiden. Toiminnassa ehdottoman ensisijaista on toiminnan turvallisuus. Partiotoiminta taipuu moneen ja tänä syksynä ryhmien ja vartioiden on turha ottaa päänvaivaa suoritettavien jälkien tai merkkien määrästä. Tärkeää on nyt mielekäs toiminta, turvallisesti ja kaikki huomioon ottaen.  

Lähes kaikki partio-ohjelma on mahdollista toteuttaa ulko-olosuhteissa, joten syksyn ohjelma kannattaa suunnitella ulkona tehtäväksi. Olemme keränneet valmiiksi sudenpentu- ja seikkailijaohjelmasta erityisesti ulkokokouksiin sopivat aktiviteetit tänne. Samalta sivulta löydät myös ulkoleikkivinkit, jossa turvavälit on pyritty ottamaan huomioon.  

  • Muistuttakaa, että partiotoimintaan voi osallistua vain terveenä, oli sitten johtaja tai sudenpentu! Myös karanteeni koskee harrastustoimintaa. Hyvä sääntö on, että jos et voi mennä kouluun tai töihin, et voi myöskään osallistua harrastuksiin. Riskiryhmään kuuluvan henkilön osallistumisen partiotapahtumaan arvioi osallistuja itse tai osallistujan huoltaja. 
  • Pidetään tilat siisteinä! Jos kolon sisätiloja kuitenkin jostain syystä käytetään, sopikaa yhdessä, miten kololla huolehditaan tilojen ja pintojen siisteydestä 
  • Pitäkää listaa siitä, kuka on paikalla koloilloissa ja tapahtumissa! Jos jollekulle toimintaan osallistuneelle ilmaantuu tautioireita kokoontumisten jälkeen, tarvitaan lippukunnalta tieto siitä, kuka mahdolliselle tartunnalle on altistunut. Näissä tilanteissa toimitaan tilanteessa terveysviranomaisten ohjeistamalla tavalla. Sairastunut henkilö tai hänen huoltajansa ovat itse yhteydessä terveydenhoitoon. 
  • Ohjeet tartuntaepäilyistä ja tartunnoista tiedottamiseen antaa viranomainen. Heiltä kannattaa siis kysyä, mitä ja miten kertoa mahdollisista tartunnoista. Lue lisää piirin ohjeista.
  • Korona, muuttunut tilanne ja poikkeusjärjestelyt puhuttavat varmasti lapsia ja nuoria. Varsinkin toimintakauden alussa kokouksiin on hyvä varata aikaa aiheesta yhdessä juttelemiselle. Tilanne saattaa jännittää ja jopa pelottaa, ja johtajan on hyvä muistaa roolinsa lapsen ja nuoren turvallisena aikuisena. Muista pyytää erilaisiin tilanteisiin apua lippukunnan turva-aikuiselta tai käänny tarvittaessa toimiston avun puoleen! 

Vinkkejä ja vaihtoehtoja lippukunnan syksyn aloitukseen Parempi lippukunta -blogista.

Tarkista uusimmat ohjeistukset turvallisen toiminnan järjestämiseen: partio.fi/korona