Perhepartio

Perhepartio on toimintamuoto, joka mahdollistaa yhteistä toimintaa koko perheelle partion arvojen mukaisesti. Lapsi osallistuu toimintaan aina vanhemman tai muun tutun aikuisen kanssa.

Perhepartioryhmän perustaminen

Kun päätös ryhmän perustamisesta on tehty ja ryhmälle on löytynyt vetäjä, on aika kääriä hihat ja tarttua käytännön hommiin!

Kuva: Anna-Stiina Suur-Uski


Mistä osallistujat?

Käynnistymässä olevaa toimintaa kannattaa markkinoida lippukunnan nettisivujen ja sosiaalisen median kanavien lisäksi myös oman alueen Facebook-ryhmissä, leikkipuistojen / kauppojen / kirjaston ilmoitustaululla sekä kohdennetusti sellaisille lippukunnan toiminnasta taka-alalle jääneille, joilla voisi oman elämäntilanteen myötä olla kiinnostusta perhepartioon.

Perhepartiotoiminta tarjoaa loistavan mahdollisuuden tehdä partiotoimintaa tutuksi myös sellaisille perheille, joilla ei aiempaa kosketusta partioon ole ollut. Tarjotkaa matalan kynnyksen mahdollisuutta tulla tutustumaan toimintaan!

Perhepartiolaisten jäsenmaksu

  • 0-3-vuotiaat eivät maksa jäsenmaksua
  • 4-6-vuotiaat maksavat III-luokan jäsenmaksun
  • 7-vuotiaita ja sitä vanhempia koskevat normaalit partion jäsenmaksut

Lisätietoja jäsenmaksuista löytyy Suomen Partiolaisten nettisivuilta.

Kuva: Anna-Siina Suur-Uski

Missä ja milloin kokoonnutaan?

Perhepartion toiminta on järkevää ajoittaa viikonlopulle, jolloin koko perheellä on todennäköisemmin mahdollisuus kiireettömään osallistumiseen. Useimmat perhepartioryhmät kokoontuvat kerran kuussa, 2–3 tuntia kerrallaan.

Jos lippukunnan koloa ei voi viikonloppuisin käyttää, kannattaa kysellä esimerkiksi leikkipuistosta tai asukastalosta mahdollisuutta sisätilojen käyttämiseen. Perhepartio on harrastajilleen myös luontoliikuntaharrastus, joten iso osa tapaamisista kannattaa pitää ulkona – ulkoilualueiden ja kansallispuistojen lisäksi myös lähiluonnosta löytyy varmasti kivoja paikkoja pienille metsäseikkailuille! On kuitenkin hyvä, että tarvittaessa kokoontuminen voidaan kuitenkin pitää sisätiloissa.

Käytännön vinkkejä toiminnansuunnittelun ja tekemisen tueksi

Perhepartio-ohjelma koostuu kuudesta aktiviteettikokonaisuudesta, jotka ovat arjen taidot, retkeilytaidot, kädentaidot, ulkoilutaidot, luontotaidot sekä lippukunnan toimintaan tutustuminen. Jokainen aktiviteetti voidaan tehdä useamman kerran partiovuosien aikana.

Perheet  voivat olla vuorollaan vastuussa tapaamiskerran järjestelyistä ja ohjelmasta yhdessä perhepartio-ohjaajan kanssa. Näin perheet tuovat omaa osaamistaan toimintaan, vaihtelua ohjelmaan ja saavat mahdollisuuden vaikuttaa ja itsekin oppia uutta – kuten partiossa kuuluukin. Näin uudet aikuisetkin oppivat jo heti alkuun myös siihen, että partiossa kaikki antavat oman panoksensa toiminnan toteuttamiseen.

  • Selkeät alku- ja loppumenot tuovat toimintaan partiomaisuutta ja erottavat toiminnan muista retkeilyharrastuksista. Tapaamiset voi aloittaa aina alkupiirissä (nimikierros ja alkuleikit, joita isommat lapset voivat halutessaan vetää) ja päättää aina esimerkiksi partio- / retkeily- / luontoaiheiseen loppusatuun ja sisaruspiiriin.
  • Lippukunnan huuto tulee varmasti tutuksi, voisiko ryhmällä olla myös oma huuto?
  • Ryhmän oma maskotti tuo kivaa yhteishenkeä.
  • Ryhmälle voi tehdä yhdessä oman tunnuksen. Osassa jo toimivista perhepartioryhmistä on käytössä sininen peruspartiohuivi tai itse tehdyt huivit perhepartion omalla huivimerkillä. Tarkemmin huivin käytöstä päättää lippukunta.
  • Ryhmäläisille voi askarrella omat osallistujapassit, joihin saa liimata tarran aina perhepartiokerran jälkeen.
  • Ohjelma kannattaa suunnitella niin, että omien eväiden syömiselle on jossain kohtaa sopiva hetki, ellei ohjelmaan ole jo etukäteen suunniteltu yhteistä ruokailua.
  • Osallistujille on hyvä kertoa etukäteen, millaisia varusteita he tarvitsevat mukaansa: ”Olemme ulkona, joten pukeudu säänmukaisesti, ota mukaan istuinalusta ja omat ruokailuvälineet / juomapullo / eväät / puukko / taskulamppu jne”.

Lue toimintavinkkejä Suomen Partiolaisten perhepartiomateriaalista. 

Perhepartion oravamerkit

Perhepartiotoimintaan kuuluu vuosittain saatava orava-merkki. Ryhmä sopii yhdessä, milloin merkki saadaan ja mihin se kiinnitetään.  Oravanpunainen merkki sopii mainiosti ensimmäiseksi merkiksi.  Hyvä ajankohta voi olla heti toimintavuoden alussa tai vaihtoehtoisesti kun koko toimintavuosi on jo lopussa. Pääasia on, että merkki saadaan iloisissa ja kannustavissa tunnelmissa.

Kyseessä on hyvän mielen osallistumismerkki!

Tukea perhepartion ohjaajalle täältä.

Lippukunnat joissa perhepartiota

HELSINKI ESPOO VANTAA
Eräkaverit Huuhkajaportin Vartijat Kartanopartio
Helsingin Siniset Kara-Karhut Tikkurilan Siniset
Jeanne d’Arc Karhunvartijat Timanttipartio
Kulman Kiertäjät Kivenlahden Piilevät
Kurkisuon Rusakot Lauttasaaren Luotsitytöt
Lauttasaaren Luotsitytöt Leppäpirkot
Malmin Tuulenkävijät Leppävaaran Korvenkävijät
Myllypuron Mustarastaat Mankkaan Eräsudet
Sinivuoren Soihdut Mastonvartijat
Tammisalon Metsänkävijät Mesikämmenet
Versoveikot ja -siskot Muuttolinnut
Viestitytöt Olarin Eräkotkat
Viikin Vesikot Olarinmäen Samoojat
Vuokot Pohjois-Espoon Kalahaukat
Vuoren Valppaat Vaaran Vaeltajat
Westendin Metsänkävijät

Tiedot kartoitettu Perhepartiopäivän yhteydessä 2022 sekä täydennetty Kuksan tietojen perusteella 3/2023.