Pääkaupunkiseudun Partiolaisten puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset tukee alueen partiolippukuntia 300 vapaaehtoisen luottiksen ja 14 työntekijän voimin. Piirihallitus johtaa PäPan vapaaehtoisorganisaatiota sekä toiminnanjohtajan kautta työntekijäorganisaatiota, jotta partio kasvaisi, antaisi taidot muuttaa maailmaa ja olisi paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä.

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tehtävänä on johtaa piiriä, jonka tarkoituksena on tukea alueen lippukuntien toimintaa ja varmistaa hyvät toimintaedellytykset partiolle ja sen kasvulle pääkaupunkiseudulla. Piirinjohtajan ja varajohtajan tärkeimpiä tehtäviä on toimia toiminnanjohtajan esihenkilöinä sekä piirihallituksen pestiesihenkilöinä varmistaen heille parhaat mahdollisuudet toimia tehtävissään. Piirinjohtaja vastaa piirin johtamisesta ja varajohtajan päätehtävä on toimia tämän sijaisena, mutta kaksikko voi jakaa tehtäviä myös keskenään.

Piirinjohtajan sääntömääräiset tehtävät

1. Kutsua hallituksen kokoukset koolle
2. Johtaa puhetta hallituksen kokouksissa
3. Edustaa piiriä hallituksen toimeksiannon mukaisesti

Muut tehtävät
– Partion strategian johtaminen piirissä
– Partion strategian piirimittareiden seuraaminen ja suunnittelu
– Partion strategiaprosessiin osallistuminen
– Piirin talouden suunnittelun ja toteutumisen valvominen
– Piirin suurimpien projektien tuesta vastaaminen
– Piirihallituksen kokousten valmistelu ja työvaliokunnan järjestäminen
– Piirineuvoston työvaliokuntiin osallistuminen, pohjaesitysten valmistelu ja esittely
– Piirin vaikuttamistyön johtaminen Suomen Partiolaisissa
– Piirin sidosryhmäsuhteista huolehtiminen
– Toiminnansuunniteluprosessin johtaminen ja kehittäminen
– Toimintasuunnitelmien toteutumisen seuraaminen
– Kiinteistöryhmän puheenjohtajan pestiesihenkilönä toimiminen (voidaan siirtää myös jonkun hallituksen jäsenen vastuulle)
– Kasvun johtaminen piirissä
– Muut tehtävät, jotka eivät ole piirihallituksen jäsenten vastuualueella

Piirinjohtajat pestaavat hallituksen, piirineuvoston puheenjohtajan, piirileirien johtajat, kiinteistöryhmän puheenjohtajan sekä muut erikseen sovitut luottikset. Piirinjohtajat tukevat hallituksen jäseniä puhisten ja kaikkien piirin avointen pestien rekrytoinnissa.

Piirinjohtajat osallistuvat tapaamisiin ja kokouksiin muiden piirinjohtajien kanssa.

Kaksivuotiskausi 2021-2022 alkaa valinnan jälkeen hallituksen rekrytoinnilla loka-marraskuussa ja perehdytyksellä joulukuussa 2020 ja päättyy seuraajan perehdytykseen tammikuussa 2023.

Partiokokemus

Pesti edellyttää aiempaa kokemusta partiosta.

Mitä pesti vaatii?

Sitoutumisen pestiin kahdeksi vuodeksi ensisijaisena partiopestinä. Johtamiskokemusta ja halua kehittää piirin toimintaa ja partiota pääkaupunkiseudulla. Kykyä sopeutua muuttuviin tilanteisiin ja ratkaista ongelmia.

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirihallitus kokoustaa noin kerran kuukaudessa. Sen lisäksi puheenjohtajille kuuluu kaksi kertaa vuodessa, tammi- ja toukokuussa järjestettävien hallitusseminaarien suunnittelu ja vetäminen, toiminnansuunnitteluviikonloppu Ryhmäsemma kesäkuussa, osallistuminen kaikille piiriluottiksille tarkoitettuun Talvisemmaan sekä Supersemman yhteydessä järjestettävän Syyssemman järjestäminen. Lisäksi piirihallitus raportoi toiminnastaan PäPan piirineuvostolle, joka kokoontuu kaksivuotiskauden aikana yhteensä seitsemän kertaa.

Osana hallitustyötä on myös valtakunnallinen ja piirien välinen yhteistyö. Piirinjohtajat osallistuvat tapaamisiin muiden piirien johtajien kanssa laajennettujen valiokuntien yhteydessä sekä joka syyskuu Suomen Partiolaisten hallituksen ja piirien johtajien Järjestön johdon seminaariin. Sen lisäksi piirinjohtajista toinen tai molemmat osallistuu Suomen Partiolaisten Partioneuvoston toimintaan sen jäsenenä. Partioneuvosto kokoontuu noin kolme kertaa vuodessa, mutta sen lisäksi pestiin kuuluu aktiivinen vaikuttamistyö Partioneuvoston erilaisissa työryhmissä koko kaksivuotiskauden ajan.

Keskimäärin puheenjohtajapesti vie 15-20 tuntia viikossa arkisin, sen päälle tulevat viikonlopputapahtumat, seminaarit ja kokoukset. Tehtävä on luottamustoimi, josta ei makseta palkkiota.

Mitä pesti tarjoaa sinulle?

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset on Suomen suurin partiopiiri ja pääkaupunkiseudun suurin nuorisojärjestö. Puheenjohtajapesti tarjoaa vertaansa vailla olevaa kokemusta strategisesta ja operatiivisesta johtamisesta vapaaehtoisorganisaatiossa, jossa motivaatio syntyy työn merkityksellisyydestä ja arvostuksesta palkan tai muun vastikkeen sijaan. Se haastaa, mutta erityisesti antaa valtavasti.

Puheenjohtajapesti tarjoaa mahdollisuuden kehittää partiotoimintaa pääkaupunkiseudulla eteenpäin isoin resurssein ja uutta kokeilevassa ilmapiirissä, jossa nuorille annetaan aidosti valtaa ja mahdollisuuksia vaikuttaa. Konkreettista tukea pestiin tarjoaa muu piirihallitus, piiritoimiston työntekijät sekä halutessasi mentori.

Nykyinen puheenjohtaja Pinja Lehtinen kuvailee pestin antia mm. näin:

“Pääkaupunkiseudun Partiolaisten puheenjohtajana olen päässyt oppimaan ja kehittymään niin ihmisenä kuin johtajanakin enemmän kuin koskaan aiemmin. Piirinjohtajana olen toiminut toiminnanjohtajamme esihenkilönä ja päässyt itse pohtimaan kuinka työntekijöiden ja luottamushenkilöiden yhteistyötä kehitetään entistä saumattomammaksi. Olen päässyt tekemään merkityksellistä vapaaehtoistyötä johtamalla, ohjaamalla ja osallistumalla itse ryhmän jäsenenä erilaisiin projekteihin. Pestiin voisi käyttää aikaa loputtomasti, joten itsensä johtamista ja oman tekemisen aikatauluttamista on tullut harjoiteltua enemmän kuin paljon! Pesti on todella antoisa. Olen päässyt tutustumaan uusiin ihaniin ihmisiin ja yhdessä hallituksen kanssa olemme rakentaneet uutta, kehittäneet vanhaa ja puhaltaneet yhteen hiileen. Pesti ei missään nimessä ole liian helppo, mutta sitäkin antoisampi!”

Pestin kesto

Joulukuu 2020 - tammikuu 2023

Yhteystiedot

Ehdokasasettelu on alkanut 10.6.2020. PäPan lippukunnat valitsevat piirinjohtajan ja varajohtajan piirin kokouksessa sunnuntaina 25.10.2020.

Voit hakea jompaa kumpaa pestiiä asettumalla ehdolle lähettämällä vapaamuotoisen hakemuksen, cv:n ja kuvan itsestäsi partiohuivi kaulassa vaalitoimikunnan puheenjohtajalle osoitteeseen senni.linden@partio.fi. Vaalitoimikunta julkaisee kaikki 11.8. mennessä pestiä hakeneet 12.8. PäPan Vaalit Facebook sivulla. Ja sen jälkeen ehdolle asettuneet julkaistaan joka keskiviikko jos uusia hakeneita on tullut. Toivomme siis, että omatoimiset ehdokkuuden julkaisut tapahtuvat aikaisintaan 12.8.

Lisätietoja

Lisätietoja pestin sisällöstä antavat nykyinen piirinjohtaja Pinja Lehtinen (0415470909 pinja.lehtinen@partio.fi) ja piirin varajohtaja Tiia Merenheimo (tiia.merenheimo@partio.fi). Valintaprosessiin liittyen kysymyksiin vastaa vaalitoimikunnan puheenjohtaja Senni Linden (senni.linden@partio.fi).