Jotta partio kuuluisi kaikille!

Partio on varmasti maailman monipuolisin harrastus, joka tarjoaa ihan jokaiselle mahdollisuuden pitää hauskaa, oppia uutta ja saada uusia kavereita. Partiotoiminta monipuolisuudessaan mahdollistaa myös toiminnan muokkaamisen sellaiseksi, että kaikki halukkaat voivat tulla mukaan toimintaan.

Yksi partion parhaista puolista on se, että se yhdistää erilaiset ihmiset osaksi maailmanlaajuista yhteisöä. Partiolaisia on maailmassa yli 40 miljoonaa, lähes kaikissa maailman maissa.

Partio kannustaa pohtimaan omaa suhdetta jumalaan, mutta vakaumusta emme toisten puolesta valitse. Samoin kannustamme jäseniämme yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen – vaikuttamaan omaan elämään, muihin ihmisiin, ympäristöön ja yhteiskuntaan myönteisellä tavalla – mutta emme halua vaikuttaa esimerkiksi siihen, missä puolueissa tai järjestöissä jäsenemme toimivat.

Erilaisuuden – oli se sitten vaikka fyysisiin ominaisuuksiin, ruoka-aineallergioihin, sukupuoleen, seksuaalisuuteen, vakaumukseen tai kulttuuritaustaan liittyvä – huomioiminen lippukunnan toiminnassa ei yleensä edes vaadi mitään suuria lippukunnan toimintatapojen muutoksia. Kannattaa keskustella avoimesti partiolaisen ja/tai hänen huoltajansa kanssa yksilöllisistä tarpeista ja niiden huomioimisesta.

Pääkaupunkiseudulla monikulttuurisuus on arkipäivää. Niinpä monikulttuurisuustyötä on turha irrottaa lippukunnan normaalista arjesta. Monikulttuurisuuden huomioiminen riittää; kaikkien lasten vanhemmat eivät ehkä ymmärrä retkikirjettä, joku ei syö sianlihaa, kolmas käyttää huivia. Kyse on yleensä käytännön asioiden ratkaisemisesta. Retken suunnittelussa, rekrytoinnissa, vanhempainilloissa, lupauksenantotilaisuudessa ja ruokalistan suunnittelussa kannattaa ottaa monikulttuurisuussilmälasit päähän, niin huomioimisesta tulee tekemisen tapa.

Näiltä sivuilta löydät vinkkejä ja konkreettisia työkaluja siihen, miten lippukunnassasi voidaan madaltaa kynnystä tulla mukaan maailman parhaan harrastuksen pariin ja millaisia asioita kannattaa lippukunnan arjessa huomioida, jotta partio aidosti kuuluisi kaikille. Mikäli et löydä täältä vastausta kysymykseesi, ole yhteydessä piirihallituksessa moninaisuusasioista vastaavaan Hannaan, johanna.jormakka(at)partio.fi tai toimistolla lippukuntakoordinaattori Jonskaan, jonska.junkkari(at)partio.fi.