Mitä ja miten kerromme toiminnastamme

 • Tarkistamme, että kerrommpartiosta selkeästi ja käytämme myös monipuolisesti kuvia nettisivuilla. Huolehdimme, että tämän ohjeen eri osa-alueet näkyvät nettisivuillamme. 
 1. PIIRIN KUVAPANKKI: Täältä voit ladata kuvia eri partiotapahtumista. Myös Suomen Partiolaisten kuvapankkia voi käyttää. Hyvä tapa on mainita aina kuvaajan nimi.
 2. KUVATKAA KOLOILTOJA: Usein partiokuvissa näkyy suuresti leirit ja retket, mutta koloilloista ei löydy minkäänlaista kuvamateriaalia. Antakaa lippukunnan samoajille tai tarpojille tai vaikka kaikille ryhmille tehtäväksi kuvata koloiltoja, ja rakentakaa niistä tarina omille nettisivuillenne ja sosiaalisen median kanaviin.
 • Viestimme vanhemmille. Emme oleta, että uudet tuntevat partiotoimintaa tai varsinkaan lippukunnan perinteitä. Avaamme partiolaisten koteihin syksyllä lähtevään infokirjeeseen tapahtumalistauksen lisäksi perusteellisesti sen, mitä lippukunnan vuoteen kuuluu, ja miten se eri ikäkausille näkyy. 
 1. VANHEMMAT MUKAAN TOIMINTAAN: Kertokaa samalla, mihin tapahtumiin myös vanhemmat ovat tervetulleita mukaan ja millaista vapaaehtoistyötä vanhemmat voivat halutessaan lippukunnassanne tehdä.
 2. USKONTO LIPPUKUNNAN ARJESSA: Partio perustuu vapaaehtoisuuteen ja on avoin kaikille, jotka hyväksyvät sen päämäärän ja arvopohjan. Partioliike ei ole sitoutunut mihinkään uskontoon, vaan toimii positiivisen uskonnonvapauden periaatteen mukaisesti. Positiivinen uskonnonvapaus kannattaa jokaisen ihmisen oikeutta uskontoon. Suomen uskontotilanteesta ja lippukuntien taustayhteisöistä johtuen hengelliset tilaisuudet ovat partiossa usein luterilaisen kristinuskon pohjalta toteutettuja. Jos toiminnassa on mukana perheitä, joiden vakaumus poikkeaa lippukunnan taustayhteisön vakaumuksesta, kannattaa tilaisuuksien hengellisestä luonteesta kertoa koteihin jo etukäteen. Samalla voi kertoa, mikäli tarjolla on vaihtoehtoista tunnustuksetonta ohjelmaa.
 • Viestimme vanhemmille tarvittaessa kuvilla. Otamme käyttöön yleisen retkellelähtöohjeen, jossa on käytetty kuvia kertomaan, millaiset varusteet retkellä tulee olla. 
 1. KUVAKORTIT: Partiolle on tehty oma kuvakorttisarja, josta löytyy partiomaista kuvamateriaalia, joita voi laittaa tekstin lisäksi helpottamaan ymmärrystä. Kuvamateriaalia löydät myös lisää papunet.net -sivustolta.
 2. VARUSTELISTA: Olemme koonneet kuvilla varustetun listan varusteista, joita partiolainen pakkaisi mukaan retkelle. Varusteiden nimet on käännetty englanniksi, viroksi, venäjäksi, somaliksi, arabiaksi ja farsiksi.
 • Jos vanhemmat eivät puhu suomea, käytämme englantia ja käymme ohjeet lapsen itsensä kanssa huolellisesti läpi. Luomme johtajiston kanssa yhteiset käytännöt avuksi ryhmänjohtajille
 1. PARTIO-OHJELMA ENGLANNIKSI: Löytyy linkin takaa.
 2. ENGLANNINKIELINEN TEKSTI NETTISIVUILLE: Voit hyödyntää piirin sivujen englanninkielistä osiota, ja kopioida siitä asioita omille sivuillesi. Lisää oman lippukuntasi tärkeät erityispiirteet ja yhteystiedot.
 3. OMA REPPU -selkokielinen opas retkeilyyn kertoo partiosta ja partiotoiminnasta selkosuomella. Piirin toimistolla on muutama lainakappale lyhytaikaiseen lainaan, tarvittaessa voit hankkia kirjan kololle Scandinavian Outdoorista.