Miten toiminnassamme otetaan kaikki huomioon

 • Mahdollistamme kevyemmän osallistumisen. Mikäli sudenpennun vanhemmat eivät uskalla päästää lasta yöretkelle, järjestäkää perheretki tai päiväretki-mahdollisuus. Soveltakaa vanhoja tapoja niin, että uudetkin uskaltautuvat mukaan.
 1. KATSO VERKKOKOULUTUS: Miten otan ryhmään mukaan sisupartiolaisen tai erityistä tukea tarvitsevan lapsen? -verkkokoulutuksesta  saat käytännön vinkkejä toimintaan ja sisulapsen vanhemman näkökulman partioon. Tämä on hyödyllinen, vaikkei teillä varsinaisesti sisuja mukana olisikaan, vaan asioita voi soveltaa yleisesti erityistä tukea tarvitsevan lapsen tai perheen kanssa.
 2. SISUPARTIO-OPAS: Sisupartio-opas on nyt uusittu ja sisältää hyödyllistä tietoa. Vaikkei toiminnassanne varsinaisesti sisuja olisi, niin oppaasta saa hyvää näkökulmaa yleisesti partiotoiminnan miettimiseen erityistä tukea tarvitsevien kanssa.
 • Suunnittelemme lippukunnan retket, leirit ja tapahtumat lähtökohtaisesti kaikille sopiviksi esimerkiksi ruokailun, nukkumisen ja peseytymisen kannalta. 
 1. RUOKAVALIOT: Uskonnollisista ruokavalioista lisätietoa täällä.
 2. ISLAM-OPAS: Lisätietoa Islamin perusteista löydät täältä.
 3. Miten ottaa kaikki huomioon retkieväissä? Kun järjestätte avoimen retken tai muun tapahtuman, muistakaa huomioida kaikki osallistujat ohjelmassa ja eväissä. Nuotiomakkara ei sovi kaikille, hyvänä vaihtoehtona tässä täysin vegaaniset makkarat ja nakit, joita useista kaupoista saa. Tämän lisäksi etnisissä kaupoissa, joita löytyy esimerkiksi Itäkeskuksesta ja Espoon keskuksesta, löytyy muslimien käyttämiä halal-nakkeja, useammin pakkasesta. Muista myös tarkastaa vaahtokarkit, sillä ne usein sisältävät liivatetta, jonka valmistamiseen on usein käytetty sian osia. Hyvä vaihtoehto on hankkia täysin vegaanisia vaahtokarkkeja, joita löytyy tänä päivänä yhä helpommin erityiskaupoista (esim. Punnitse&säästä, Ruohonjuuri). Joissain etnisissä kaupoissa saattaa olla myös halal-merkinnällä varustettuja vaahtokarkkeja. Halal tarkoittaa sallittua.
 • Huolehdimme siitä, että partiolupauksen voi antaa muuallakin kuin kirkossa, ja että esimerkiksi partiomessuun osallistuminen ei ole pakollista. 
 1. KESKUSTELKAA SEURAKUNNAN KANSSA: Jos lippukunnallanne on taustayhteisönä seurakunta, ja lupauksenanto kirkossa on perinne, niin ottakaa asia reilusti käsittelyyn seurakuntanne kanssa. Seurakunnille ei lähtökohtaisesti ole ongelma, että mukana on eri uskontoihin kuuluvia henkilöitä! On kuitenkin hyvä sopia pelisäännöt yhdessä kaikkien kanssa.
 2. VIITTOMAKIELINEN PARTIOLUPAUS: Suomalaisen viittomakielisen partiolupauksen löydät Suomen Partiolaisten Youtube-kanavalta.
 • Panostamme ryhmäyttämiseen, jotta jokainen partiolainen kokisi olevansa osa omaa ryhmäänsä, ja jokainen ryhmä kokisi itsensä osaksi lippukuntaa.
 1. KOULUTUKSET: Hyödyntäkää tähän piirin koulutuksia, hyviä työkaluja saa mm. akela- ja sampokurssilta ja partiojohtaja peruskurssilta.  
 • Huolehdimme siitä, että jokainen voi olla toiminnassamme mukana juuri sellaisena kuin on.
 1. KATSO VERKKOKOULUTUS: Miten teemme lippukunnasta paikan, jossa jokainen saa olla oma itsensä? Normit ovat ajan myötä muodostuneita oletuksia siitä, minkälaisia ihmiset ovat tai minkälaisia heidän tulisi olla. Emme usein näe tai tunnista ympärillemme muodostuneita normeja, mutta ne vaikuttavat meihin päivittäin ohjaten ajatteluamme, sanomisiamme ja tekemiämme valintoja. SP:n moninaisuusryhmässä toimiva Robert Sundman syventyy verkkokoulutuksessa normeihin ja siihen, miten lippukunnasta voi tehdä paikan, jossa jokainen saa olla oma itsensä.