Piiri tarjoaa monenlaista apua pestissä aloittavalle uudelle johtajalle – ja miksei myös kokeneemmalle konkarille. Niistä konkreettisimmat ovat pestikuvaus ja johtajapassi.

Kun edeltäjä pestaa seuraajaansa, hyvä apu on pestikuvaus. Se on näppärä pohja, kun mietitte, mitä oletatte kunkin henkilön lippukunnassa hoitavan. Pestikuvaus on tietenkin vain yksi esimerkki työnjaosta, ja saatte ilman muuta muokata pestikuvausta ja työnjakoa vastaamaan paremmin teidän lippukuntaanne.

Erinomainen apu on myös johtajapassi. Siinä yhdistyy pestikuvaus, kehittymissuunnitelma ja piirin koulutustarjonta. Huomaa kuitenkin, että passia on tarkoitus käyttää yhdessä oman alueen valmentajan kanssa keskustellen.

Lippukunnan johtajat

Lippukunnan kova kolmikko, herkkutrio, dream team (tai millä nimellä lippukunnassa haluattekin kutsua) koostuu lippukunnanjohtajasta, ohjelmajohtajasta (sis. entisen ohjelmavastaavan tehtävät) ja pestijohtajasta (sis. entisen koulutusvastaavan tehtävät). Ohjelmajohtaja tai pestijohtaja voivat hoitaa samalla lippukunnanjohtajanapulaisen tehtäviä.

Lippukunnanjohtaja

Lippukunnanjohtaja johtaa lippukuntaa, sen hallitusta ja sen ihmisiä. Hän on vastuussa lippukunnan toiminnasta.

Katso alta erillinen uuden lippukunnanjohtajan muistilista.

Ohjelmajohtaja

Ohjelmajohtajan vastuulla on, että ikäkausitoiminta toteutuu mahdollisimman hyvin: Kaikilla ikäkausilla on ohjelmaa ja ikäkausivastaavat, kaikkiin ryhmiin otetaan säännöllisesti uusia jäseniä, toimintaa suunnitellaan ja toteutetaan särmästi.

Pestijohtaja

Pestijohtaja huolehtii lippukunnan vapaaehtoisten (eli aikuisten ja kaikissa lippukuntapesteissä toimivien samoaja- ja vaeltajaikäisten) motivaatiosta, pestijärjestelmän käytöstä ja kouluttautumisesta. Lyhyesti sanottuna siis siitä, että partiossa aikuisen on hyvä harrastaa ja tehdä vapaaehtoistyötä.

Uusi lippukunnanjohtaja

Uudella lippukunnanjohtajalla on pestin alkaessa monta asiaa muistettavana ja opeteltavana. Tähän on koottu niistä tärkeimmät, lähinnä yhteystietojen ja tiettyjen oikeuksien saamiseksi. Kun nämä alle listatut pakolliset pahat on hoidettu, voit keskittyä johtajistoosi ja lippukunnan toiminnan johtamiseen kunnolla.
Joka kaupungissa käytänteet ovat hieman erilaisia, mutta pähkinänkuoressa:

• Päivitä yhteystietosi JA lippukunnan pestit Kuksaan.
  • Ilmoita alueesi lpk-valmentajalle JA toimistonlle lippukuntakoordinaattorille, kun lippukunnanjohtaja on vaihtunut.
  • Päivitä LPK:n yhteystiedot kaupungille, seurakuntaan (jos teillä on yhteistyötä) ja muille taustayhteisöille ja yhteistyökumppaneille.
  • Päivitä lippukunnan tiedot Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH), ainakin mm. lippukunnan yhteystiedot ja nimenkirjoitusoikeus
  • Päivitä vaihtuneet yhteystiedot Yritys- ja Yhteisötietojärjestelmään (YTJ) Y4-lomakkeella.
    • Tämä koskee lippukuntia, joilla on Y-tunnus (YTJ:ssä oltava samat yhteystiedot kuin verohallinnossa).
  • Käy pestikeskustelu edellisen lippukunnanjohtajan kanssa. Mukaan pestikeskusteluun kannattaa pyytää lippukuntavalmentaja.
  • Istukaa ohjelmajohtajan ja pestijohtajan kanssa alas ja käykää yhteinen keskustelu siitä, miten te kolme yhdessä johdatte parhaiten lippukuntaanne.