Tiesitkö, että jokainen helsinkiläinen asuu korkeintaan 10 kilometrin päässä rannasta? SATAKOLKYT-hanke innostaa kaupunkilaisia ulkoilemaan meren ääreen ja pitämään samalla huolta Itämerestä. 

Tavoitteena on saada helsinkiläiset hyödyntämään merenrantaa ulkoiluun, jolloin syntyy myös sisäinen halu saada rannat puhtaiksi”, kertoo hankekoordinaattori Eeva Puustjärvi hankkeen taustoista.  

Hanke toteutetaan Helsingin kaupungin ja eri järjestöjen yhteistyönä, mukana ovat Pääkaupunkiseudun Partiolaiset, Helsingin 4H-yhdistys, Helsingin NNKY ja Helsingin Vihreät nuoret. “Tänä vuonna kohderyhmänä ovat erityisesti lapset ja nuoret eli kannustamme koululuokkia, partioryhmiä ja päiväleirejä tekemään siivousretkiä”, Eeva sanoo. 

Osana hanketta on toteutettu monipuolinen Vinkkivihko lasten kanssa retkeilyyn, joka löytyy täältä. Sen teemana on retkelle lähteminen Itämeren rantaan. Aktiviteetit sisältyvät hyvin osaksi partio-ohjelmaa.

Lisätietoa löytyy osoitteesta www.satakolkyt.fi.

Lue myös hankkeen saamasta Kansanvalistusseuran palkinnosta täältä.

Lisäksi jäsenlehti Heppu teki numeroon 2/2019 jutun hankkeesta. Juttu on luettavissa sähköisestä näköislehdestä täällä.

TULE MUKAAN, NÄIN HELPPOA SE ON:

1. Valitse kartalta siivottava ranta ja ilmoita talkooajankohta. Rantaviiva on jaettu kartalla noin 100 metrin pätkiin,  joita voi valita myös useamman. Yhden 1,5 tunnin mittaisen partiokokouksen aikana siivoaa noin 100200 metriä lasten kanssa. Voitte myös halutessanne varata etukäteen rannan kartalta tulevan kokouksen ajaksi.

2. Hae roskapihdit lainaan kirjastosta.

3. Vietä hauska päivä rannalla ja siivoa ranta roskista.

4. Jätä roskasäkit tiukasti suljettuina lähimmän roskiksen viereen.

5. Ilmoita talkoot pidetyiksi!