Taloudellisesti esteetön partio 

Yksittäisen partiolaisen partioharrastamisen tukemiseen löytyy monia vaihtoehtoja, joita kannattaa miettiä tapauskohtaisesti. Tähän on koottu vinkkejä, joista on hyvä aloittaa.

 • Huolehtikaa siitä,että partionjäsenmaksuvapautusnäkyy nettisivuillanne. Kertokaa mahdollisuudesta jäsenmaksuvapautuksen hakemiseen kaikille aloittaville.
 1. JÄSENMAKSUVAPAUTUS: Jäsenmaksuvapautus anotaan piiriltä. Hakeminen hoituu kätevästi Kuksassa, ohjeet vapautuksen hakemiseen tulevat jäsenmaksulaskun mukana. Lippukunnan nettisivuilla kannattaa kertoa mahdollisuudesta jäsenmaksuvapautukseen ja siitä voi syksyn alussa muistutella koteja myös sähköpostitse.
 2. STIPENDIT PARTIOLAISILLE:Piirin stipendirahastoista saa tukea tietyin ehdoin.
 • Hankkikaa lippukunnalle lainavarusteita tai selvittäkää, mistä tarvittaessa saatte niitä.  
 1. HOPE RY:Hope on järjestö, joka välittää vaate- ja tavaralahjoituksia ihmisille. Retkivarusteista on usein täälläkin pulaa, mutta teidän kannattaa silti ohjata perhettä kysymään, jos tarvittavat kumisaappaat, sadevaatteet, makuupussi ja rinkka löytyisi tätä kautta. Hope myös huutelee tarvittaessaFacebook-sivullaanjos etsinnässä on esimerkiksi jotain erityisempää, kuten vaikka partioon liittyviä varusteita, joita joku perhe kaipailee. 
 2. YHTEISVASTUUN VARUSTEPANKIT:Moni lippukunta ja alue perusti varustepankin vuoden 2016 Yhteisvastuu-keräyksen keräystuottojen avulla. Katsokaa sivustolta, onko lähilippukuntanne tällaista perustanut ja kysykää sieltä lainaan tavaroita.
 3. PERUSTAKAA OMA VARUSTEPANKKI: Miettikää muutama perustavara, kuten makuupussi, makuupussin sisäpussi (kun tämän pesee, niin makuupusseja ei tarvitse huoltaa yhtä usein), rinkka ja makuualusta, jotka voisitte hankkia yhdessä naapurilippukunnan kanssa.
 4. Lippukunta voi myös lainata varusteita leirivarustelainaamoista (Espoon leirivälinelainaamo, Helsingin retkeilyvälinelainaamo Wempaimisto)
 • Järjestäkääkimppakyydittai yhteiskuljetus kaikille retkille ja leireille
 • Luokaa lippukunnalleoman taustayhteisönne tai muun yhteistyökumppanin kanssa malli, kuinka tuette taloudellista tukea tarvitsevia.

Mahdollisia tukijoita lippukunnille ja yksittäisille partiolaisille on monia. Esimerkiksi oma taustayhteisönne (useimmilla seurakunta), seurakunnan diakoniatyö, kaupunkinne sosiaalitoimen palvelut, Lionsit, Rotaryt ja muut järjestöt. Myös netistä löytyy nykyään monia kanavia, jotka välittävät yksittäisten ihmisten tukea vähävaraisille perheille. 

 1. KAUPUNKITYÖNTEKIJÄT: Piirin toimistolla sinua auttaa oman kaupunkisi lippukuntakoordinaattori. Olkaa rohkeasti häneen yhteydessä, niin katsotaan millaisia vaihtoehtoja sinun alueellasi voisi olla!
 2. LIONS CLUB YHTEISTYÖ: Jos lippukunnallanne ei vielä ole yhteistyötä oman alueenne leijoniin, kannattaa olla heihin yhteydessä ja jutella mahdollisesta yhteistyöstä. Voitte vaikka tarjota heille mahdollisuutta tulla sponsoroimaan niitä lapsia ja nuoria, jotka eivät pystyisi retkille, leireille ja toimintaan taloudellisista syistä osallistumaan. Vastavuoroisesti voitte tarjoutua esimerkiksi paistamaan lettuja leijonien järjestämässä tapahtumassa. 
 3. SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖ: Olkaa rohkeasti seurakuntaan yhteydessä. He tukevat esimerkiksi lasten varustehankintoja tai osallistumista lippukuntaretkelle. Usein avustuksen saajan täytyy itse hakea se seurakunnalta, mutta lippukunta voi yrittää neuvotella seurakunnan diakoniatyön kanssa omaa mallia tähän.

 

Lisätietoa ja vinkkejä yksittäisen partiolaisen taloudelliseen tukemiseen löydät Taloudellista tukea partiotoimintaan -vihkosta.