Talviseminaarin osallistujan käsiohjelman voit ladata itsellesi tästä.
Luvassa on kiinnostavia puhujia ja monipuolisia työpajoja, joista saat vinkkejä omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen, toisten tukemiseen ja työkaluja johtamistehtäviisi partiossa. Seminaari järjestetään 25.1.2020 lauantaina Arcadassa, Arabianrannassa vain kuuden kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Paikalle pääset helposti fillarilla, ratikalla 8, useilla bussilinjoilla ja säästä riippuen latuja pitkin.
Ohjelma tiivistetysti (tutustu työpajoihin alempana)
9.00 Aamukahvi & ilmoittautuminen
9.30 Yhteinen ohjelma auditoriossa
12.00 Lounas & messut
13.00 Työpaja 1 (60 minuuttia) / Terkku-kurssi alkaa
14:00 Päiväkahvit sekä Turva-aikuisten tapaaminen
14:45 Työpaja 2 (60 minuuttia)
16:00 Yhteinen lopetus
17.00 Päivällinen
18.00 Kotimatkalle
Varaathan aikaa osallistua! Päivän aikana on tarjolla mukavat murkinat. Samalla on helppo hoitaa oman oman ryhmän, johtajiston, toimikunnan tai staabin kanssa nopsia asioita kuntoon vuoden aluksi sekä moikkailla tuttuja samassa ruokapöydässä!
Tapahtuma on Pääkaupunkiseudun Partiolaisten toimijoille (lippukuntien aikuisille ja piiriluottiksille) maksuton tilaisuus.
Jos olet Facebookissa voit tsekata myös: https://www.facebook.com/events/982358948768796/
Talvisemman ohjelmasta tarkemmin
Talvisemman vierailevat puhujat
Marjo Siltanen, hankepäällikkö, Takaisin opintoihin -hanke / Nyyti ry
Mitä mielenterveys on? Millaiset asiat kuormittavat tässä ajassa mielenterveyttämme? Entä mitkä ovat yleisimmät mielenterveyshäiriöt nuorilla aikuisilla? Puheenvuorossa esitellään myös muutama keino mielenterveyden vahvistamiseen – meille jokaiselle arjessa käytettäväksi.
Venny Valle, valmentaja, Pawa Training
Mitkä kaikki tekijät vaikuttavat hyvinvoinnin kokemukseen ja mistä kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu? Miten pitää huolta omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta yhä nopeampi tempoisessa arjessa? Luennolla työuupumuksen läpi käynyt hyvinvointivalmentaja Venny Valle kertoo omat vinkkinsä, miten parantaa omaa hyvinvointia ja jaksamista.
Talvisemman valittavat työpajat
Talvisemmassa on vapaasti valittavia työpajoja, joista ehdit päivän aikana osallistumaan kahteen työpajaan. Valitse ilmoittautuessasi itsellesi mieleisimmät työpajat tärkeysjärjestyksessä yhdestä viiteen (1-5). Pyrimme näin rakentamaan aikataulusta sellaisen, että jokainen pääsisi itselleen mieleisiin työpajoihin ja suosituimpia työpajoja varten varataan isommat tilat.
PAJA 1. Opiskelu-uupumus ja keinoja jaksamiseen
Tervetuloa Jaksaa, jaksaa? -hankkeen työpajaan, jossa tarkastellaan opiskelu-uupumusta ilmiönä, omia voimavaroja sekä keinoja jaksamisen tueksi. Mikä opiskelijaa kuormittaa elämän eri osa-alueilla ja opinnoissa? Mistä keinoja, apua ja tukea uupumisen ehkäisemiseksi? Työpajan ohjaavat Yeesin Oona ja Ville.
Jaksaa, jaksaa? -hankkeen (2019-2021) tarkoituksena on vähentää lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien nuorten uupumusta ja lisätä opiskeluintoa. Hankkeessa luodaan toimintaa, toimintamalleja ja koulutusta, joiden avulla opiskelijat ja oppilaitoksen henkilökunta voivat lisätä nuorten opiskeluintoa, tunnistaa opiskelu-uupumusta ja vähentää kuormitusta. Hankkeen päätoteuttajana toimii Nuorten mielenterveysseura – Yeesi ry ja Nyyti ry on hankkeessa mukana osatoteuttajana.
PAJA 2. Huoli työkaluna – miten ottaa puheeksi haastavat aiheet?
Jokainen meistä saattaa törmätä tilanteeseen, jossa tutun nuoren käytös muuttuu tai muusta syystä tuntuu huolestuttavalta. Työpajan tarkoituksena on pohtia sitä, miten käytännössä voi avata nuoren kanssa keskustelun huolta aiheuttavasta aiheesta. Puhumme siitä, miten huoli herää, miten sen voi ilmaista hätkähdyttämättä nuorta ja miten puheeksiottamisesta siirrytään toimintaan. Tarkoituksena on laskea kynnystä ilmaista huolensa – ei tarvitse olla mielenterveysalan ammattilainen, riittää että on turvallinen aikuinen.
Työpajan vetäjänä Nuorten mielenterveysseura – Yeesin Coordinator of Creative Relations Erika Karstinen, Nuoren mielen ensiavun kouluttaja.
PAJA 3. Tee, mitä todella tahdot
Työpajassa keskitytään pohtimaan, mikä omassa elämässä on tavoittelemisen arvoista, ja teemmekö päätöksiä arvojemme mukaisesti. Osallistujat pääsevät ottamaan askeleita kohti psykologisen joustavuuden taitoa. Tilaisuudessa kartoitetaan itselle tärkeitä asioita, niihin liittyviä mielen sisäisiä esteitä ja harjoitellaan hetkeen ankkuroitumista. Jokainen saa mukaansa itse rakentamansa selkeän toimintasuunnitelman, jonka avulla on mahdollista lisätä omaan arkeen arvojen mukaisia tekoja.
Työpajan vetäjänä toimii Janna Meunier, psykologi ja kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeutti.
PAJA 4. What is it like to be a boy and grow up to be a man in the 2020s?
What is it like to be a boy and grow up to be a man in the 2020s? What kind of model of masculinity is visible on the internet? At school? With friends? At home? Within hobbies? Where can you truly be yourself while feeling seen, heard and celebrated?
Masculinity is often seen as a narrow model one must adopt to. At the same time manhood is very diverse and in constant motion and change. Gender roles can be are very fluid and context specific. Poikein Talo’s Re/Defining Masculinities workshop will ask participants to stop and examine masculinity and gender roles. Participants will be challenged to discuss how masculinity appears in different contexts and how it affects the well-being of us all.
The workshops will build an understanding of what masculinity is in the 2020s and how we can work together for a more equal society. Workshop is held by Marsh Cooper, Yhteisötoiminnan vastaava ohjaaja, Poikien talo, Loisto setlementti.
PAJA 5. Kaaoksen kosmos – kehonhuolto ja rentoutuminen
Olen Joigu ( Johanna Myllymäki ). Helsingin ravintolamaailmasta Kainuuseen, kannonnokkaan loikannut. Hyvinvointivalmentajaksi sekä Liikuntaneuvojaksi valmistunut. Tällä hetkellä opiskelen traditionaalista joogaa ja luon uutta tulevaisuutta holistisen hyvinvoinnin parissa. Koska sinä olet oman elämäsi lähde.Olemme kokonaisuus. Kaikki mitä on mielessäsi, on myös kehossasi. Kaikki mitä on kehossasi, on myös mielessäsi. Tunti koostuu avaavasta ja lempeästi lämpöä nostattavasta kehonhuolto osuudesta ’ KAAOS ’, sekä ohjatun rentoutuksen myötä täydellisen antautumisen tilasta ’ KOSMOS ’ Lämpimästi tervetuloa tasapainottumaan!
”Try something different. Surrender. -Rumi ”
PAJA 6. Ahdistaako ilmasto? Tule suunnittelemaan, miten teemme partiosta hiilineutraalin
Partion ydin on kasvatustoimintaa, mutta samaan aikaan meidän on huolehdittava siitä, ettei oma toimintamme kiihdytä ilmastonmuutosta. Ilmastonmuutos uhkaa koko nykyistä tapaamme elää, ihmishenkiä ja muuta luontoa. Erityisesti nuoret ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta. Siksi partiossa onkin päätetty tarttua toimeen!
Suomen Partiolaisten hallitus on päättänyt selvittää, miten partiosta voisi tulla järjestönä hiilineutraali. Tämän koulutuksen aikana osallistujat saavat johdannon siihen, miksi ilmastonmuutos on partion kannalta keskeinen ongelma ja miten partio voi olla mukana sitä ratkaisemassa. Työpajassa osallistujat pääsevät mukaan tekemään suunnitelmaa hiilineutraalista partiosta ja pohtimaan mm. Miten partio voi toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi? Miten kaikki partiolaiset saadaan mukaan pysäyttämään ilmastonmuutosta? Miten partio voisi olla hiilineutraali?
Työpajan vetäjinä Mikko Jalo ja Meeri Näppilä Suomen partiolaisten kestävä kehitys partiossa -ryhmästä.
PAJA 7. Itsensä johtaminen kiireisessä elämässä
Itsensä johtaminen on lopulta päättämis- ja itsekunnioittamiskysymys. Se vaatii armollisuutta muille ja ennen kaikkea armollisuutta itselleen. Liian väsynyt ihminen ei maailmaa voi pelastaa.
Työpajassa käydään läpi miten voi maksimoida oman ajankäytön niin. Tätä ei tehdä nuttura liian kireästi vaan ilon kautta. Ota mukaan työpajaan kalenterisi, niin katsotaan mitä voimme sille yhdessä tehdä.
Fatim Diarra on helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, varakansanedustaja, yhteiskunnallisen viestinnän asiantuntija ja tuore Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja.
PAJA 8. Näin tehtiin tapahtuma johon oli helppo tulla -case Supersemma 2019
Työpajassa kuulet, miten toteutettiin ”helppo tulla, helppo olla” -tavoite partiotapahtuman järjestämisessä. Saat vinkkejä ja eväitä siihen, mitä tulee huomioida tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa, jotta helppo tulla -tunnuksen kriteerit täyttyvät ja erilaiset osallistujat huomioidaan.
Helppo tulla -tunnus on luotu auttamaan piirin tapahtumien ja kurssien järjestäjiä tunnistamaan ja huomioimaan erilaisia seikkoja, jotka saattavat hankaloittaa tai estää tasavertaisen osallistumisen.
Työpajan vetäjinä vuoden 2019 Supersemman johtajat Anni Karsma ja Senni Lindén.
PAJA 9. UBUNTU
”UBUNTU, kuinka yksi voi olla iloinen, jos muut ovat surullisia?”
Työpajassa pohditaan sosiaalista verkostoa ja kiitollisuuden aiheita. Mikä tekee elämästämme hyvää? Mikä lisää onnellisuutta ja hyvinvointia? Työskentelyssä keskitytään omaan itseen pohdiskelevalla otteella, joten työpaja sopii sellaisillekin, joiden mielestä ajatus supersosiaalisesta keskustelutyöpajasta tuntuu uuvuttavalta.
Työpajan vetäjänä toimii Heli Perälä, Sairaanhoitaja, Hallintotieteiden YO, tuleva psykoterapeutti ja Pohjanmaan Partiolaisten lahja PäPalle.
PAJA 10. Itsemyötätunto
Stressaako? Maistuuko partio tai elämä joskus suorittamiselta? Syytteleekö sisäinen kriitikkosi virheistä? Oletko tottunut vaatimaan itseltäsi paljon tai täydellistä, koska vähempi ei riitä?
Tämä työpaja sopii kaikille, jotka haluavat oppia myötätuntoisempaa suhtautumista itseensä sekä kaikille, joita epäilyttää, että moinen lepsuilu johtaisi aikaansaamattomuuteen ja vielä pahempaan stressiin. Saat työpajasta eväitä niin omaan elämääsi kuin toisten tukemiseenkin.
Työpajan vetäjänä psykologi ja partiolainen Johanna Mäenalusta.
PAJA 11. Tavoitteenasettelun perusteet – kuinka kasvattaa motivaatiota selkeiden tavoitteiden avulla
Tavoitteenasettelu ja itsensä motivointi ovat tärkeässä osassa niin huippu-urheilussa, työelämässä kuin harrastuksissakin. Hyvä toiminnan suunnittelu ja selkeät tavoitteet auttavat keskittymään käsillä olevaan tehtävään. Niiden avulla on helppo seurata omaa edistymistä ja saada onnistumisen kokemuksia jo ennen lopullisen tavoitteen saavuttamista. Oman edistymisen seuraaminen askel askeleelta lisää kuin huomaamatta myös motivaatiota tehtävää kohtaan.
Tämän työpajan tavoitteena onkin tarjota osallistujille keinoja jäsentää urheilupsykologisen tiedon valossa omia tavoitteitaan koskivat ne sitten mitä elämän osa-aluetta tahansa. Työpajan vetäjänä toimii Eero Mikkelä, psykologian maisteriopiskelija ja urheilupsykologian asiantuntija.
PAJA 12. Partio lapsen tunne- ja kaveritaitojen vahvistajana
Partio tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia kasvavan lapsen tunne- ja vuorovaikutustaitojen tukemiseen. Esimerkiksi omien vahvuuksien tunnistaminen, uusien ja jännittävienkin tilanteiden kohtaaminen sekä vastuun ottaminen itsestä ja muista ovat taitoja, joita lapset jatkuvasti opettelevat, kuten myös ryhmässä toimiminen, toisten kunnioittaminen ja kannustaminen. Näiden taitojen oppimista edistää partioryhmän johtajien ymmärrys siitä, miten lapsen tunnetaitoja voidaan arjen tilanteissa harjoitella ja vahvistaa.
Friends on Aseman Lapset ry:n Suomessa toteuttama ohjelma, joka tarjoaa työkaluja lasten mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen monenlaisissa ympäristöissä. Sen avulla opetellaan esimerkiksi toimimaan erilaisten tunteiden kanssa, harjoitellaan kaveritaitoja ja myönteistä ajattelua sekä ja keinoja vastoinkäymisten ja pettymysten kohtaamiseen. Toiminnallisessa työpajassa pohditaan konkreettisia keinoja lasten mielen hyvinvoinnin tukemiseen osana partiotoimintaa.
PAJA 13. Mielekäs pesti rakennetaan yhdessä
Partiossa tietyt hommat pitää vain aikuisten oikeasti hoitaa. Millaisia rusinoita voi pestipullaan leipoa, jotta perushommat tulee hoidettua, mutta tekeminen on tekijälleen kivaa ja mielekästä? Työkaluja pestaamiseen ja pestin tukemiseen erityisesti pestaajille (mm. pestijohtajille, valmentajille ja partiossa pestiesihenkilöinä toimiville).
Työpaja tarjoaa konkreettisia työkaluja pestaajille. Tarvitset tähän pajaan mukaasi oman kännykän. Työpaja sisältää myös harjoittelua käytännössä, joten takarivin paikkoja ei ole tarjolla. Työpajan vetäjinä partiolaiset ja piirin toimistoltakin tutut kasvot, Päivi “Antsa” Anttonen ja Johanna “Jonska” Junkkari.