Vuonna 2019 vietetään Ulos koloilta -ohjelmapainotusta. Nappaa tästä aktiviteettivinkit.

KOKO VUODEN TEHTÄVISSÄ OLEVAT AKTIVITEETIT

Aktiviteetit voit katsoa PäPan Ulos koloilta toimintavinkit lippukunnille -vihkosta täältä.

TAMMIKUUN AKTIVITEETTIVINKIT

Tieteen päivät 9.-13.1.2019

Ikäkausi: samoajat
Kesto: Viikon ajan useita tapahtumia
Sijainti: Helsingin keskusta
Lisätiedot: Suomen suurimman tiedetapahtuman Tieteen päivien teema on tänä vuonna Rohkeus – Mod. Rohkeutta tarkastellaan kymmenissä erilaisissa suurelle yleisölle suunnatuissa puheohjelmissa, paneeleissa ja väittelyissä. Tieteen päiville kannattaa tulla – kiinnostipa sinua sitten eläintutkimus, historia, kvanttitietokoneet, rohkeus netissä, maahanmuutto, yrittäminen, feminismi, sote, metsänhoito, politiikka, maatalous, aivotutkimus, fysiikka, media tai Karjala. Tapahtuma on suunnattu samoajista ylöspäin. Lisää tietoa löydät osoitteesta www.tieteenpaivat.fi

Alla muutamia ohjelmavinkkejä:

Rohkeus ilmaista oma sukupuolensa (12.1. klo 12)
Sessiossa esitellään sukupuolen moninaisuutta koskevaa monitieteellistä tutkimusta. Lisäksi pohditaan, mitä sukupuolen ilmaisemisen rohkeus tarkoittaa. Mitä sukupuolen rohkea ilmaiseminen edellyttää? Ketkä voivat nyky-Suomessa arjessaan ilmaista sukupuoltaan vapaasti ilman syrjinnän tai väkivallan uhkaa? Vaikuttavatko esimerkiksi rodullistamisen prosessit ja kyvykkyyden ihanteet yhteiskunnallisiin odotuksiin sukupuolen ilmaisusta?

Päivän paini: Uhkaavatko hakkuut hiilinieluja? (12.1. klo 14.30)
Suomen metsänhoidon kuumimmasta kysymyksestä ovat väittelemässä akatemiaprofessori Timo Vesala (Helsingin yliopisto) ja tutkimusprofessori Hannu Ilvesniemi (LUKE). Koskettaa kaikkia metsässä aktiivisesti toimivia partiolaisia.

Rohkeus muuttaa maata (13.1. klo 14)
Muuttoliikkeet ja niiden hallinta ovat nousseet kuumaksi yhteiskunnalliseksi keskustelunaiheeksi viime vuosina. Julkisessa keskustelussa muuttoliikkeet näyttäytyvät usein viimeaikaisena ja pelkästään ongelmallisena ilmiönä. Ihmisen liikkuvuuden historia on kuitenkin yhtä pitkä kuin ihmisen historia. Muuttoliikkeellä on myös monenlaisia piiloon jääviä ulottuvuuksia. Sessiossa avataan yhtäältä sitä, mitä tutkimus kertoo muuttoliikkeiden historiasta. Toisaalta keskustellaan siitä, mitä yhteiskunta- ja kulttuuritieteellisellä tutkimuksella on saatu selville muuttoliikkeiden monenlaisista vaikutuksista lähtö- ja tulomaissa. Sessiossa tarkastellaan, millaista rohkeutta liikkeelle lähteminen on vaatinut ennen ja nyt. Lisäksi tarkastellaan, millä tavoin yksittäisten ihmisten ja ryhmien rohkeus muuttaa yhteiskuntia ja kulttuuria.

Tieteiden yö 10.1.2019

Ikäkausi: kaikki
Kesto: Yksi ilta (yö)
Sijainti: Helsingin keskusta, Kruununhaka
Lisätiedot: Tieteiden yö on tieteen oma kaupunkitapahtuma Helsingin Kruununhaassa ja sen liepeillä. Tieteiden yönä tiedettä tarjoillaan monessa muodossa. Kirjava ohjelmanjärjestäjien joukko takaa sen, että illan ja yön aikana päästään nauttimaan niin mukaansa tempaavista luennoista kuin oivaltamisesta itse tekemällä. Tieteiden yönä tieteeseen tutustutaan myös näyttelyissä, kirjastoissa ja arkistoissa. Tekemistä löytyy kaikille ikäryhmille.  Tapahtuma sopii kaikille sudenpennuista aikuisiin. Lisää tietoa löydät osoitteesta www.tieteidenyo.fi

Alla muutamia ohjelmavinkkejä:

Sudenpennuille / seikkailijoille

Roska-aarre nukketeatteriesitys klo 17:30
Lapsiperheille suunnattu esitys pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen, muoviroskiin. Eri tieteenalat tuovat arjesta tuttuun ilmiöön uusia näkökulmia ja saavat pohtimaan, minkälainen merkitys yksittäisen ihmisen valinnoilla on luonnolle.

Tarpojista ylöspäin:

Tykkäysten kyttäystä? Somedata tutkimuksessa klo 17:30-21:30
Julkisuudessa on puhuttu paljon sosiaalisen median datan väärinkäytöstä. Sen avulla voidaan kuitenkin tehdä myös mielenkiintoista tutkimusta ja journalismia. Tule kuulemaan ja keskustelemaan, miten tutkijat käyttävät sosiaalisesta mediasta kerättyä ja sitä käsittelevää dataa työssään. Pääset myös itse kokeilemaan datan analysointia: työpajaosioissa tutkijat opastavat halukkaita analysoimaan Facebook- ja Twitter-dataa avoimesti saatavilla olevien työvälineiden avulla. Työpajaan voi osallistua myös englanniksi.

On aika toimia! Työpaja helsinkiläisten kestävästä arjesta klo 17:30-20:30
Miten voin elää kestävää arkea ja pienentää hiilijalanjälkeäni? Sitra ja Helsingin kaupunki kutsuvat kaupunkilaiset keskustelemaan kestävistä arjen valinnoista. Lähes 70 % ilmastopäästöistä syntyy siitä, miten asumme, liikumme, syömme ja mitä ostamme. Kaupunkilaisten teoilla on väliä. Illan aikana tutustutaan tuoreeseen tutkimukseen kestävistä elämäntavoista ja sovelletaan sen tuloksia pienryhmissä.